De gitaar is er al
 
blank
 
© De gitaar is er al 
Inleiding
RSS

akkoord.be
Jaren geleden (back in the year 2000) schreef ik een artikel over Home Recording. Ik schreef het tijdens een Amerika-reis, waar ik me doodverveelde (!) en allerhande boekhandels afschuimde op zoek naar interessante boeken over dit thema. De meeste lijnen hieronder zijn geschreven in een atoma-schriftje, in een tentje in de Grand Canyon, bij het vallen van de avond... Sommige dingen zijn intussen achterhaald, maar het meeste is wel OK!


Inleiding

Dit artikel gaat over computerbased audio-recording. Gefascineerd volg ik hierover sinds enkele jaren nieuwe ontwikkelingen op. Iedereen die over een recente computer beschikt, beschikt tegelijkertijd over de mogelijkheid semi-professionele opnames te maken. Gelukkige eigenaars van een CD-writer kunnen hun resultaten ook beluisteren op de stereo of in de wagen. En enkelen zullen hun opnames laten horen aan platenbazen of locale radiozenders. Op goed geluk. En het kan nog anders. Steeds meer muzikanten zetten hun muziek op internet in het intussen bekende MP3-formaat. Met de juiste ingesteldheid en doorzettingsvermogen kan je 's morgens zin krijgen een song te maken, en 's avonds jouw hit via internet aan heel de wereld laten horen.

Dit was vijf jaar geleden niet denkbaar. Maar het is intussen realiteit voor duizenden muzikanten over heel de wereld, die de kracht van een computer in de home-studio hebben ontdekt. Dikwijls hebben zij met hun computer als centrum een zeer degelijke opname-omgeving gecreëerd, met een minimum aan kapitaal. Voor die mensen, of voor diegenen die daar op één of andere manier interesse voor hebben, is dit artikel bedoeld.

Ik richt me voor alle duidelijkheid tot computer -en softwaregebruikers en niet tot bezitters van zogenaamde digitale recording consoles (beter gekend als DAT-recorders). Die laatsten zullen in alle opzichten andere visies hebben en andere keuzes gemaakt hebben in hun home-studio setup. Er zijn voor -en nadelen aan de ene en de andere vorm van digitaal recorden. Na dit artikel denk ik dat het voor velen duidelijk zal zijn dat computerbased recorden vooral veel voordelen heeft in vergelijking met recorden met een digitale console. Bovendien moet ik mij noodgedwongen ook beperken tot gebruikers van Windows 95 en 98, omdat ik niet vertrouwd ben met andere platformen.

 

 © 2008 - DeGitaar | Powered by QuickerSite webCMS | Contact | Maak zelf een site op www.iseral.be!