De gitaar is er al
 
blank
 
© De gitaar is er al 
Optimalizaties
RSS

akkoord.be
Hoe optimaliseer je een computer voor audio-recording onder Windows?

Vooraf: als de concrete verwijzingen naar handelingen die je kan stellen om bepaalde windows te openen, niet lukken, ligt dat wellicht aan de versie van Windows of de graad van installatie. Raapleeg dan eventueel een handboek van jouw versie van Windows. Ik herhaal: de meeste handelingen vereisen Windows 95 of 98.

Het is uiteraard erg handig om weten wat voor computer je hebt, welke soundcard erin zit, hoeveel RAM, hoe groot je harde schijf is... Een eerste methode daartoe is uiteraard: Rechtsklik op Mijn Computer, Eigenschappen. De verschillende kolommen geven de meeste informatie over de hardware, eventueel ook fouten in de installatie van een hardware-device, enz... Maar een tweede en eigenlijk interessanter window krijg je als je 'msinfo32' tikt in het vak 'Uitvoeren' (Run) op de startbalk. Hier krijg je onder meer een zicht op de performantie van je systeem. Zo verschijnt o.a. de boodschap "??% van de systeembronnen is beschikbaar" op het eerste Window. Met systeembronnen wordt eigenlijk het RAM bedoeld. M.a.w.: hoeveel % van het RAM zijn op dat moment bezet? Als je een aantal grote bestanden en programma's opent, zal het percentage zakken (wel eerst even uit de Window gaan en terug). Ook als je de bestanden en programma's afsluit, blijft het percentage lager, omdat de bestanden en programma's nog ten dele in het RAM kunnen blijven zitten. Het cijfer zegt ook iets de orde en netheid op je computer. Net na het opstarten zijn waarden boven de 90% goed. Waarden onder 80% duiden er wellicht op dat een groot aantal programma's worden opgeladen tijdens de startup. Het kan echter ook duiden op een groot Register-bestand dat wordt gescand en ingelezen bij de startup.

Wanneer je één of meerdere producten van Microsoft Office (vb Word) op je systeem hebt geïnstalleerd, is de kans groot dat telkens de computer opstart, tevens een routine wordt opgestart genoemd "Fastfind". Voor audio recording haal je dit beter uit je startup folder, omdat het op het verkeerde moment plots actief kan worden en een opname verstoren. Je haalt ook best alle andere programma's die je niet nodig hebt uit je startup folder (vooral vervelende virusscanners, taakplanners, toeters en bellen). Dat kan je doen door in de Uitvoering (Run) "msinfo32" in te tikken. Dat opent een scherm waarin je de kolom Extra activeert, daarna "Hulpprogramma voor systeemconfiguratie". Daarin kan je kiezen de opstart-procedure "Selectief" te laten verlopen. In de kolom "Opstarten" kan je de (sub)programma's die je niet wil opstarten uitvlaggen. Dit is zonder gevaar. Als je liever niets verandert aan de instellingen, kan je de meeste programma's en routines ook beëindigen tijdens de windows-sessie, door op Ctrl+Alt+Del te drukken. In de window die dan verschijnt kan je één voor één programma's of routines afbreken (Taak beëindigen). Wat je niet moet afbreken is 'Explorer'. Want dan sluit het systeem af. Een andere manier om dat te doen is te werken met een zeer leuk klein programmaatje, genoemd "End It All". Je vindt het gratis op internet. Je kan met één muisklik alle programma's sluiten. Je kan ook programma's beveiligen (protect) als je ze niet wil afsluiten. Meestal loopt de computer een stuk vlotter na zo'n End-it-all.

Iets wat de performantie sterk kan bevorderen is het zelf controleren van het virtuele geheugen (virtual memory). Check this out: Rechtsklik op Mijn Computer en kies Eigenschappen. Selecteer de kolom Performantie en dan Virtueel Geheugen (Virtual Memory). Nadien selecteer je de knop om zelf je settings te controleren. Hierin zet je het volgende: 2,5 X je RAM-hoeveelheid. Dus: PC's met 32 Meg RAM, zijn het best gesteld met een virtual memory van 80 Meg, voor zowel het minimum als het maximum. Nadien zal de PC je nadien vragen om te herstarten, wat je best ook meteen doet.

Een andere manier om je systeem performanter te maken is de instelling van het fysieke cache geheugen te wijzigen. Dat doe je zo: Start, Uitvoeren. Je typt 'sysedit'. Selecteer vervolgens het SYSTEM.INI-window en zoek naar de regel met als opschrift VCache. Heb je 64 Meg RAM of minder, zet dan de MinFileCache op 8192 en de MaxFileCache eveneens op 8192. Als je 128 Meg RAM hebt of meer, zet deze waarden dan respectievelijk op 12288 en 16384. Als dat gelukt is, zoek dan de regel met het opschrift 386Enh. Verander de waarde LocalLoadHigh=1 (als dat al niet het geval is). Save deze veranderingen en sluit sysedit. Start opnieuw op.

Iets stom misschien: zet je screensaver af tijdens het recorden. In het slechtste geval houdt de computer gewoon op met recorden of afspelen als die zou opstarten. Of je hebt een krak of onzuiverheid midden je opname. Zet zeker ook de virusscanner af. En de taakplanner…

Een opkuis van het Register-bestand is na verloop van tijd ook erg doeltreffend. Hiervoor bestaat gratis software op internet. Pas echter op, want hiermee kan je je systeem ook om zeep helpen (toch de software).

Tenslotte kan je wat veranderen aan de manier waarop Windows met bestanden omgaat. Opdat meer bestanden tegelijkertijd zouden kunnen worden geopend, wat in muziektoepassingen wel nodig kan zijn, kan je je computer definiëren als een netwerkserver: Rechtsklik op Mijn Computer, kies Eigenschappen, selecteer de kolom 'Prestaties' Selecteer Bestandssysteem. Als normale functie van de machine kies je netwerkserver. Start opnieuw op.


--------------------------------------------------------------------------------

Hoe optimaliseer je je harde schijf?

Af en toe is het nodig de harde schijf te defragmenteren. Als je lange tijd met dezelfde programma's werkt, eventueel programma's installeert en de-installeert, zullen op den duur elk van die programma's over de hele opperlvlakte van de schijf stukjes informatie moeten verzamelen om een heel bestand (een wave-file bvb), of van zichzelf (!) te reconstrueren. Het resultaat van een volledige defragmentatie is dat bestanden en programma's letterlijk opnieuw fysisch in mekaar worden gepuzzeld op de harde schijf. Het lezen van die bestanden en uitvoeren van de programma's gaat dan een stuk makkelijker en sneller. Hoe defragmenteer je de disk? Zet eerst de screensaver en de virusscanner af, dan Start, Programma's, Bureau-accesoires, Systeemwerkset, Defragmentatie. Je kan ook gewoon dit doen: Uitvoeren, tik: 'defrag'. Volg gewoon de instructies. Stop nooit in het midden van een defragmentatie. Het kan het verlies van data betekenen. Wacht tot de degragmentatie vanzelf stopt, ook al duurt het een eeuwigheid. Doe het daarom beter 's nachts.

Zorg ervoor de optie DMA is ingeschakeld voor de harde schijf. Rechtsklik Mijn Computer, Eigenschappen, Apparaatbeheer, Schijfstations, Eigenschappen, klik (Ultra-)DMA aan, als die optie bestaat. De meeste huidige HD's hebben deze optie.

Een scandisk kan ook nooit kwaad: Start, Uitvoeren, tik: 'scandisk' Volg de instructies.

Zorg ervoor dat je de computer steeds afsluit via de Start-knop links, onderaan. Een shut down zonder de normale shut down-procedure kan de schijf beschadigen.

Hitte is de vijand, doordat de schijven kunnen uitzetten. Zorg ervoor dat de cooler steeds nieuwe lucht aangevoerd krijgt. Vermijdt ook hevige schokken bij het verplaatsen van je computer. Deze kunnen het verlies van de koppen veroorzaken.

Er bestaat interessante software, o.a. Partition Magic, die 1 harde schijf van bvb 3 Meg omtovert in drie schijven van 1 Meg. Dat lijkt op het eerste zicht weinig zinvol. Maar dat heeft toch een aantal voordelen: je kan deze schijven apart defragmenteren, apart formatteren, je kan er één gebruiken voor je wave-bestanden en een ander voor je programma-bestanden, enz... Het kan bijvoorbeeld interessant zijn de schijf waar je wave-bestanden op bewaart te formatteren in FAT16 (File Allocation Table) i.p.v de standaard geworden FAT32. Hoewel FAT16 niet efficiënt is op het vlak van opslag-ruimte, zijn bestanden in FAT16 aanzienlijk sneller toegankelijk.


--------------------------------------------------------------------------------

Waarom plug je een mengpaneel nooit in een mic-input op de soundcard?

De verleiding zou kunnen ontstaan de mic-input te gebruiken als standaard of complementaire input op de soundcard. Dan heb je twee inputs op de soundcard, en dat kan in sommige gevallen erg handig zijn. Maar er zijn voldoende redenen om dat niet te doen.
Een micro-input op de soundcard is steeds een mono-input. Wie goed kijkt, merkt nochtans dat de 1/8 inch jack van de computermicro's ook drie segmenten heeft, net zoals zijn stereo broertje. Maar laat je niet misleiden. De drie segmenten zijn parallel aan de drie pluggen van de XLR-kabel en dienen dezelfde doelen: sterker signaal en betere signaal/ruis verhouding. Je kan dus nooit een stereo geluid opnemen via de mic-input
De pre-amps op de meeste low-end soundcards zijn van zeer slechte kwaliteit. Dat wordt duidelijk als je weet dat professionele pre-amps tienduizenden franken kosten. De prijs van één pre-amp op een Mackie mengpaneel, komt overeen met de kost van de gemiddelde low-budget soundcard in z'n geheel. Om maar iets te zeggen.

Wanneer gebruik je dan wel de mic-input?

Bij spraakherkenningspakketten. Niet omdat de micro's bij die pakketten van goede kwaliteit zijn, maar omdat de decodering van het stemgeluid (van alle geluid eigenlijk) anders gebeurt via de mono mic-ingang dan de stereo line-ingang. Eén en ander maakt dat wanneer je een wave-bestand, gecreëerd door de mic-input, bekijkt via een editor, de lijnen boven het nulpunt, overeen komen met de lijnen beneden het nulpunt mocht die wave het resultaat zijn van een line-in opname. De negatieve en positieve waarden worden dus omgedraaid. Wij horen dat verschil niet, maar spraakherkenningspakketten hebben het daar behoorlijk lastig mee. 

 

 © 2008 - DeGitaar | Powered by QuickerSite webCMS | Contact | Maak zelf een site op www.iseral.be!